Een warme en hartige klassieker boordevol smaak! Deze voedzame soep combineert de zachte textuur van linzen met de rijke smaken van kruiden, tomaten en groenten. Perfect voor een cozy lunch of als lichte avondmaaltijd, deze linzensoep is een gezonde en vullende optie die je met plezier zult eten!
250 gram Ziné groene linzen (of rode linzen, voor een snellere kooktijd)
1 ui, fijngehakt
2 wortels, in kleine blokjes gesneden
2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 blik tomatenblokjes (400 gram)
1,5 liter groentebouillon (of kippenbouillon)
2 theelepels komijnpoeder
1 theelepel kurkuma (optioneel)
1 laurierblad
2 eetlepels olijfolie
Zout en peper naar smaak
Citroensap (optioneel, voor de afwerking)
Verse kruiden zoals peterselie of koriander (voor de garnering)
Stap 1
Spoel de linzen goed af onder koud water om vuil en onzuiverheden te verwijderen. Zet ze apart
Stap 2
Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak deze gedurende 5 minuten totdat de ui zacht en glazig is.
Stap 3
Voeg de wortels, bleekselderij en knoflook toe aan de pan en bak het geheel 3-4 minuten mee totdat de groenten iets zachter worden.
Stap 4
Voeg de komijnpoeder, kurkuma (indien gebruikt) en een beetje zout en peper toe. Roer goed door zodat de groenten goed bedekt zijn met de specerijen.
Stap 5
Voeg het blik tomatenblokjes en de afgespoelde linzen toe aan de pan. Roer alles goed door.
Stap 6
Giet de groentebouillon in de pan en voeg het laurierblad toe. Breng de soep aan de kook.
Stap 7
Zet het vuur lager zodra de soep kookt en laat het geheel 30-40 minuten zachtjes pruttelen, of totdat de linzen volledig gaar en zacht zijn. Roer af en toe door de soep.
Stap 8
Verwijder het laurierblad. Proef de soep en voeg indien nodig extra zout, peper of specerijen toe. Als de soep te dik is, kun je wat extra bouillon of water toevoegen om de gewenste consistentie te bereiken.
Stap 9
Voor een frisse smaak kun je een scheutje citroensap toevoegen net voor het serveren. Garneer de soep met verse peterselie of koriander voor extra smaak.