Iraakse Okerstoofpot Bamia

Een heerlijk en hartig gerecht uit de Irakese keuken dat vaak wordt geserveerd met rijst of brood. Dit gerecht wordt gekookt met okra, tomaten en vlees (meestal rundvlees of kip), en heeft een rijke, smaakvolle bouillon.

Recept voor 4-6 personen

Ingrediënten
  • 500 gram Ziné okra zero (verse of bevroren)

  • 500 gram rundvlees (stoofvlees of kipfilet), in blokjes gesneden

  • 1 grote ui, fijngesneden

  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram) of 4 verse tomaten, gehakt

  • 2 eetlepels Ziné tomatenpuree

  • 1 liter groentebouillon (of kippenbouillon)

  • 2 theelepels komijnpoeder

  • 1 theelepel kurkuma

  • 1 theelepel paprika (gerookt of zoet)

  • 1 theelepel kaneel (optioneel)

  • 2 eetlepels olijfolie

  • Zout en peper naar smaak

  • 1 eetlepel citroensap (optioneel)

  • Verse koriander (voor garnering)

  • 1 eetlepel gedroogde korianderzaadjes (optioneel)

Bereidingswijze

Stap 1
Als je verse okra gebruikt, snijd dan de topjes eraf. Als je bevroren okra gebruikt, hoef je deze niet te ontdooien; je kunt ze direct gebruiken.

Stap 2
Verhit de olijfolie in een grote soeppan of stoofpot op middelhoog vuur. Voeg de blokjes vlees (of kip) toe en bak ze bruin aan alle kanten, ongeveer 5-7 minuten. Haal het vlees uit de pan en zet het apart.

Stap 3
In dezelfde pan, voeg de fijngesneden ui toe en bak deze 3-4 minuten tot de ui zacht is. Voeg de knoflook toe en bak nog eens 1 minuut, totdat het aromatisch is.

Stap 4
Voeg de tomatenblokjes (of verse tomaten), tomatenpuree, komijn, kurkuma, paprika, kaneel (optioneel) en zout en peper toe. Roer goed door en laat het mengsel 5 minuten koken om de smaken te laten mengen.

Stap 5
Doe het gebakken vlees terug in de pan. Giet de groentebouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager en laat de stoofpot 30 minuten zachtjes pruttelen.

Stap 6
Voeg de okra toe aan de stoofpot en roer voorzichtig door. Laat de okra 20-30 minuten koken, totdat de okra gaar is en het vlees volledig zacht is. Als je een dikkere saus wilt, kun je de stoofpot wat langer laten sudderen.

Stap 7
Proef de stoofpot en voeg eventueel extra zout, peper of kruiden naar smaak toe. Voeg ook citroensap toe voor een frisse smaak, indien gewenst.

Stap 8
Serveer de Irakese okerstoofpot in kommen, bestrooid met verse koriander. Dit gerecht wordt traditioneel geserveerd met rijst of Arabisch brood om de rijke bouillon op te nemen.